In een onlangs afgenomen interview werden er 5 kritische vragen aan ons gesteld vanuit het perspectief van een klant. Natuurlijk zijn we altijd blij met kritische vragen, het houdt ons zelf ook scherp en bewust van hetgeen er speelt bij (toekomstige) klanten.
Wij vinden het juist belangrijk om heel transparant en open te zijn over onze werkwijze en ons aanbod.
Vandaar dat we de 5 vragen en onze antwoorden graag onderstaand met jullie delen.
Vraag 1:
Is paardencoaching zweverig?
Paardencoaching wordt op allerlei manier toegepast. Het is een vrij beroep, dus mensen mogen hieraan zelf invulling geven. Dat vinden wij niet persé een goede zaak. Het is namelijk wel belangrijk om je werk serieus te nemen, vooral als je anderen hierin begeleidt als hulpverlener. Wij kiezen ervoor om gebruik te maken van bewezen effectieve coachmethodieken. De methodieken passen we toe samen met de metaforen van de paardenkudde. In het coachgesprek maken we gebruik van belangrijke gesprekstechnieken, hierdoor voorkomen we het doen van aannames of het geven van suggesties. Dit hoort namelijk niet thuis bij coaching volgens ons.
Paarden zijn super sensitief en voelen onze energie. Dat maakt dat er in de interactie tussen mens en paard soms wonderlijke dingen gebeuren. Op het moment dat wij dit gaan vertalen en een foutieve invulling gaan geven zou het zweverig kunnen worden. Het is een uitwisseling van communicatie die voortkomt uit onze eigen intentie. Het gaat er voornamelijk om wat het op dat moment met de coachee doet en of de coachee hier iets mee wil. Daar ligt onze focus op.
Vraag 2:
Is het belangrijk dat een opleiding bepaalde accreditaties heeft?
Er zijn verschillende vormen van accreditaties. Zo zijn er accreditaties die iets zeggen over de inhoud en kwaliteit van de opleiding. Er zijn ook accreditaties die juist iets zeggen over de organisatie en de wijze waarop gehandeld wordt. Ook zijn er diverse instanties die keurmerken verlenen om in aanmerking te komen voor verschillende vergoedingen of gelden of simpelweg om ergens bij te horen voor een professionele uitstraling.
De vraag is dus eigenlijk wat jij precies zoekt?
Accreditaties en keurmerken worden verschaft door organisaties die hier in het algemeen veel geld voor vragen. Het is dus belangrijk om erover na te denken wat het toevoegt aan de kwaliteit van de opleiding en wat de klant er uiteindelijk aan heeft. Wij kiezen er als organisatie voor om enkel accreditaties te behalen welke onze klanten ten goede komen. Zo zijn we bijvoorbeeld CRKBO geaccrediteerd, zodat we onze particuliere klanten met een 0% BTW tarief kunnen factureren.
In de toekomst streven we ernaar dat paardencoaching vergoed wordt door zorgverzekeraars en ook door officiële instanties als dienst wordt ingekocht. Zo is er reeds een beroepsvereniging voor paardencoaches die zich hier nu sterk voor maakt. Groots & Puur met Paardenkracht fungeert als adviespartner voor de vereniging Voor en door paardencoaches.
Vraag 3:
Hoe weet je als aankomend student of een opleiding bij je past?
Wij adviseren mensen altijd om je goed te oriënteren. Dit kun je doen door de website te bezoeken, persoonlijk contact te zoeken en te vragen of je een keer mag komen kijken. Vergelijk informatie met elkaar en bedenk vooral wat jij zoekt in een opleider. Niet iedereen hoeft bij ons een opleiding te komen doen. We hebben liever mensen die de juiste klik met ons voelen en op basis daarvan gemotiveerd zijn om bij ons te beginnen.
Wij nodigen dan ook meestal mensen uit om met ons kennis te komen maken. Op die manier kun je van beide kanten bekijken of de behoefte en het aanbod matcht. Het is ook belangrijk om je keuze goed te overwegen, dus je mag hierbij best wel kritisch zijn. Bedenk dus ook eens welke vragen je als aankomend student wilt stellen aan een opleider.
Vraag 4:
Kun je als paardencoach eigenlijk wel goed geld verdienen?
Tja... dat is een hele goede en kritische vraag inderdaad. Wij denken van wel. Er zijn diverse manieren om je geld te verdienen met het vak als paardencoach. Zo kun je zelfstandig aan de slag en zelf je klantengroep kiezen en benaderen. Maar je kunt natuurlijk ook aan de slag voor een bedrijf als onderaannemer. Welk bedrijf dit zou kunnen zijn is afhankelijk van je vooropleidingen en werkervaring. Paardencoaching wordt gecombineerd met diverse andere beroepen en als extra hulpmiddel ingezet (bijvoorbeeld in de zorg of in het onderwijs). Hoe iemand aan de slag gaat is dus ook afhankelijk van iemands vaardigheden en ervaring. Wij geven mensen zoveel mogelijk begeleiding op dit gebied tijdens de opleiding. Zo ontvang je tips op het gebied van ondernemerschap, maar kijken we ook samen welke loopbaan het beste bij jou past. Meestal komen mensen daar achter als ze de opleiding volgen, omdat ze dan zichzelf ook beter leren kennen en ontdekken waar hun kwaliteiten liggen. We kunnen wel met enige trots zeggen dat veel van onze studenten na het volgen van de opleiding aan het werk zijn. Zij het als paardencoach, dan wel in een aanverwante functie.
Vraag 5:
Is het beroep van paardencoach geschikt voor iedereen met een eigen paard? Waarom wel, waarom niet?
Nee! Paardencoaching gaat over meer dan alleen maar paarden. Je hebt als paardencoach bepaalde eigenschappen nodig om het vak te kunnen uitoefenen. Denk dan bijvoorbeeld aan: geduldig en nieuwsgierig zijn, je kunnen inleven in de ander, jouw eigen sterke en zwakke eigenschappen (er)kennen en graag met mensen werken. Herken je jezelf hierin, dan zou het kunnen dat jij WEL geschikt bent!
Wij hanteren toelatingsvoorwaarden voor onze opleidingen. We realiseren ons terdege dat het natuurlijk super is als je samen met je paard aan het werk kunt om anderen te helpen, hierin ligt voor velen wel een wens. Toch is het helaas niet aan iedereen besteedt om een goede coach te worden.
Ben je benieuwd of jij geschikt bent voor onze opleiding, dan nodigen we je graag uit om dit samen met ons verder te onderzoeken in een kennismakingsgesprek of een bezoek aan onze DOE-dagen.