Paardenkracht voor Teams


Van Groep naar Team

Een groep mensen is geen team. Een team ontstaat, wanneer er bereidheid is tot samenwerking, bereidheid om te werken aan een gezamenlijke doelstelling. Om als team succesvol te kunnen zijn, zijn enkele factoren essentieel. Vertrouwen, veiligheid, integriteit en heldere communicatie zijn onderwerpen die bijdragen aan een succesvolle samenwerking.

 

Welke factoren spelen een rol in uw team? En waaraan is behoefte?

Het antwoord op deze vraag vinden we in een training met behulp van paarden. Door met het gehele team aan de slag te gaan in praktische opdrachten in een veilige en inspirerende omgeving, ontstaat de mogelijkheid als team te groeien en de kwaliteiten in uw team te ontdekken en verder te ontwikkelen.

 

De Kracht van de Kudde

Een paard is een prooidier, en kan in de vrije natuur alleen overleven in een kudde met soortgenoten. In de kudde verdelen paarden duidelijke rollen, zo zijn er leiders, volgers en drijvers. De samenwerking in de kudde symboliseert de samenwerking van een team. Om tot een goede samenwerking te komen is het essentieel te weten wat ieders rol in het team (de kudde) is. Een paard reageert altijd vanuit een natuurlijk instinct. Het paard is een gevoelsdier en vertrouwt daarbij op zijn intuïtie. Wanneer er sprak is van een oprechte intentie bij de ander, zal er ruimte voor vertrouwen ontstaan en kan het paard aansluiten bij de kudde.

Het paard reageert altijd in het hier en nu; gisteren is geweest en morgen is nog ver weg. Het leert ons dus ook alle verwachtingen en verlangens (die tijdsgebonden zijn) uit te sluiten en meer bewustwording te vinden in het moment.

 

EQ versus IQ

Jouw plek in de organisatie en het team wordt grotendeels bepaald door de kennis en ervaring die je in huis hebt. Veel procedures en processen op de werkvloer worden geconditioneerd op basis van het IQ (de intelligentie quotiënt). 

Toch zijn er meer aspecten die bepalen of juist jij je prettig voelt in het team. De belangrijkste factoren die invloed hebben op de werksfeer, de beweging in het team en dus de succesfactor zijn gebaseerd op EQ (emotionele intelligentie). Ons empathisch vermogen, zelfkennis en het afstemmen op de omgeving en elkaar vormen een sterke basis voor een goed functionerend team. Een team dat successen boekt, ook op langere termijnen, doordat het veerkracht en daadkracht toont.

We gaan niet alleen voor het doel, we gaan voor het succes! 

 

Hoe gaan we te werk

Vooraf stemmen we af welke doelstelling deze training voor u heeft, en wat voor u het gewenste resultaat van de training is. In de praktijkoefeningen staat het paard en de deelnemer centraal. Het proces wordt op een professionele manier begeleid en aangestuurd door gediplomeerde en deskundige trainers. Doordat de trainers kennis hebben van bedrijfsprocessen kan snel en effectief geschakeld worden naar voorbeeldsituaties op de werkvloer.  Afhankelijk van het aantal deelnemers, zijn er meer trainers aanwezig om het proces te begeleiden.

 

In onze training staat veiligheid centraal. Veiligheid voor de deelnemer, veiligheid met en rondom het paard en veiligheid in de groep. Vooraf aan onze training wordt hiervoor nadrukkelijk uitleg en instructies gegeven. U hoeft geen ervaring met paarden te hebben. Ook is het niet erg indien u het spannend vindt om deel te nemen, geef dit vooraf aan de trainer door zodat u hierin goed begeleid kunt worden.

 

De training kan over meerdere dagdelen worden gegeven, afhankelijk van de gewenste doelstelling en het tijdspad. We werken altijd buiten, dit doen we omdat buiten werken letterlijk ruimte geeft, ruimte om te kunnen groeien. Kleding aangepast aan de weersomstandigheden wordt geadviseerd, net zoals het dragen van stevig schoeisel. Alle oefeningen vinden uitsluitend vanaf de grond naast het paard plaats.

 

Wat mag je verwachten

Een training met behulp van paarden zorgt voor bewustwording en inzicht. Doordat het paard spiegelt, geeft het ons een directe kijk op de werkelijkheid, in het hier en nu. Het paard reageert op onze intentie en emotie, waardoor we heel dichtbij onze kern komen. Door in de oefeningen het 360 graden feedback model (tip/top) toe te passen, krijgt elke deelnemer een duidelijk beeld van hoe de ander hem/haar ziet en of de ware intentie ook overkomt bij de ander. In de training streven wij ernaar iedereen direct handvatten te geven om de volgende stap te kunnen zetten in de praktijk. Het vormen van een team begint immers bij ieders individuele kwaliteiten. Samen groeien naar een volgende stap, is de eerste stap op weg naar het vormen van een team.

 

De uitdaging

Om een succesvolle samenwerking tot stand te brengen, is het belangrijk de opgedane kennis en ervaring in de praktijk uit te oefenen. Hoe goed een team uiteindelijk functioneert is mede afhankelijk van de uitvoering van gemaakte afspraken en de motivatie dit voort te zetten.

Doordat de team-samenstelling in de praktijk kan veranderen, verandert de vorm van samenwerking ook, hierdoor kan er opnieuw behoefte aan training ontstaan. Denk maar eens aan het veranderen van de samenstelling van de paardenkudde.

We bieden dan ook vervolgtrainingen aan, om zodoende tot een maximaal haalbaar en langdurig resultaat te komen.

 

De trainingen worden gegeven in dagdelen. De training wordt aangeboden inclusief lunch, diner of borrel na afsluiting. Bent u geïnteresseerd in een prijsopgave? Dan stemmen wij dit graag persoonlijk met u af in een passende aanbod.

Het is ook mogelijk vooraf aan uw training een kennismakingssessie te doen, zodat u een goede indruk kunt vormen van onze mogelijkheden. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.

 

Recensies

Lees hier enkele reacties van klanten na afloop van hun teambuilding:

 

"Door samen als team de opdrachten uit te voeren met het paard hebben we inzicht gekregen in elkaars kwaliteiten, elk teamlid draagt een steentje bij aan het resultaat, prachtig om dit te beleven samen".

 

"Ik ben verrast door het effect van de teamdag. Het heeft ons echt aan het denken gezet, en een flinke boost gegeven aan de sfeer binnen het team."

 

"We ontdekten onze valkuilen en konden deze op een praktische manier samen oplossen. Doordat we nu in een andere setting naar de valkuil keken kwamen er nieuwe inzichten. Tijdens het werkoverleg reflecteren we nog dikwijls even terug aan de training". 

 

"Een absolute aanrader! Geen saaie zitsessie, maar samen in beweging! Ik vond het een te gekke ervaring!"

 

"Jolijn en Evelien zijn een deskundig team samen, ze inspireren maar zijn ook niet bang om te confronteren daar waar nodig. Verhelderend!"


Neem contact met ons op!

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.


Vermenigvuldigen door te delen